Z czego zrobić figurki na tort – o rozmaitych możliwościach cukierniczych

Coraz częściej na tortach pojawiają się różnorodne figurki z jadalnych materiałów. Można oczywiście kupić te wykonane z plastiku, jednak takie, które ładnie wyglądają, a w dodatku można je zjeść wydają się być atrakcyjniejsze – szczególnie dla dzieci. Praktycznie trudno wyobrazić sobie dzisiaj urodzinowe ciasto bez ozdobnych figurek. Niezależnie czy są to piękne róże, zwierzątka, pojazdy czy postaci z bajek sprawiają, że torty nabierają jedynego w swoim rodzaju charakteru. A z czego można zrobić te figurki?

Lukier plastyczny

Znany też pod taką nazwa jak masa cukrowa czy fondant, dostępny na www.sklep.savpol.pl świetnie nadaje się do modelowania ozdobnych figurek. Stosowany jest głównie do dekorowania ciast i tortów w stylu angielskim. Jest bardzo elastyczny i plastyczny, dzięki czemu z powodzeniem wykorzystywany jest do pokrycia całego ciasta oraz do tworzenia wszelkich, nawet najdrobniejszych motywów.

Czekolada plastyczna

Można ją kupić, ale można też przygotować w domu. Atutem jest fakt, że czekolada nie jest nazbyt słodka (jak lukier) i jest lubiana przez wiele osób. Dekoracje można modelować zarówno z czekolady deserowej, mlecznej, jak i białej. Można też spotkać czekoladę plastyczną z miodem. Ten rodzaj materiału na figurki sprawdza się niemal w każdym przypadku. Łatwo z niego formować kształty i smakuje wyśmienicie.

Marcepan

To nic innego jak słodka masa z migdałów. Jak przekonują specjaliści z Sklep Savpol, nadaje się nie tylko do tworzenia figurek na tort, ale też do dekoracji ciasteczek czy deserów. Pod wpływem ciepła masa robi się bowiem bardzo plastyczna – niczym plastelina. Ponieważ ma specyficzny smak i nie jest tak popularny jak czekolada, warto upewnić się wcześniej czy trafimy w gust smakowy naszych gości. Marcepan można też przygotować samemu i wbrew pozorom jest to proste, przyjemne i nie wymagające wiele pracy.

About Mariusz pisze...