Kawa organiczna – co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Kiedy odwiedzimy stronę internetową Cafe Silesia przekonamy się jak bogata oferta smaków i rodzajów kaw dostępna jest dla potencjalnego klienta. A wśród tej bogatej oferty coraz częściej uwagę przyciągają kawy w opakowaniach, na których widnieje napis „kawa organiczna”. Co to oznacza? Czy to określenie jest równoznaczne z popularnym obecnie „Bio” lub „Eko”? Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

Czym jest kawa organiczna i czy warto ją kupić?

Niektórzy mówią, że to prawdziwa gwiazda wśród kaw. Warunki, w jakich uprawiana jest taka kawa sprzyjają jej rozwojowi w naturalny sposób – to znaczy są wolne od pestycydów czy nawozów sztucznych. Co więcej teren jej uprawy musi być wolny od zanieczyszczeń kilka lat wstecz. Dodatkowo, ponieważ kawowce najlepiej rosną w cieniu, uprawa kawy sprzyja powstawaniu terenów leśnych. Produkcja organicznej kawy ma ściśle dokumentowany przebieg. Międzynarodowa organizacja International Federation of Organic Agriculture Movements, która zajmuje się certyfikacją organicznej kawy gwarantuje konsumentom, że kupują produkt o wysokiej jakości, nie gleby i źródeł wody, a ponadto wspierają oni rolnictwo ekologiczne. Można zatem powiedzieć, że kupując kawę organiczną okazujemy szacunek środowisku i własnemu zdrowiu.

Jak smakuje ta kawa?

Wielbiciele wyrobów organicznych wymieniają walory smakowe jako jedną z ich najistotniejszych zalet. Podkreślają przede wszystkim ich wyrazisty i pełny bukiet. Aby się o tym przekonać, najlepiej odwiedzić stronę Cafe Silesia i zamówić jedną z oferowanych kaw organicznych do domu. Ci, którzy już tak zrobili twierdzą, iż wyczuwalne są aromaty anyżu, akcenty miodowe, migdałowe oraz delikatna cytrusowość. Do dzieła!

About Mariusz pisze...