Czy mrożone pieczywo jest zdrowe?

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pysznego, chrupiącego i jeszcze ciepłego pieczywa. Kiedy wchodzimy do popularnych dyskontów spożywczych, już od samych drzwi uderza nas zapach świeżego pieczywa. Aromat roznosi się po alejkach i zachęca do kupna ciepłego chlebka lub bułeczek. Jednak świadomość niektórych klientów, że większość tych produktów wypiekana jest z ciasta mrożonego generuje pytanie, czy jest ono zdrowe i wartościowe.

Przeciwnicy kontra zwolennicy

Przeciwnicy pieczywa mrożonego twierdzą, że jest ono nasycone konserwantami, barwnikami, substancjami spulchniającymi i stabilizatorami smaku. Uważają, że producenci ograniczają zużycie dobrej mąki (np. tej od firmy Savpol), a zamiast niej dodają substancji zagęszczających. Wskazują też, że to właśnie tzw. polepszacze mają ukryć złą jakość mąki. Twierdzą, że minusem jest również długie leżakowanie takiego pieczywa w chłodni. Obrońcy odpowiadają natomiast, że lista składników i zawartość konserwantów zależy od danego producenta. Zaznaczają, że przechowywanie w chłodni nie pogarsza cech jakościowych wyrobów, a ponadto nie leżakują one tam długo, gdyż zwykle trafiają do sklepów w ciągu 48 godzin od procesu produkcji.

Wybór ma każdy z nas

Pieczywo zalicza się do produktów zbożowych, które stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Warto zatem zadbać o wybór dobrej jakości chleba i bułek. Z punktu widzenia dietetycznego, lepiej zdecydować się chleb świeży, bez użycia substancji konserwujących i na zakwasie, gdyż posiada on lepszą przyswajalność witamin i składników mineralnych. Takie pieczywo ma krótszy termin przydatności do spożycia, ale posiada wiele wartości odżywczych. Panuje ogólne przekonanie, że dobrej jakości pieczywo musi być szare i ciężkie, bez substancji barwiących takich jak słód jęczmienny czy karmel. Można również pokusić się o samodzielne wypieki chleba czy bułek, zaopatrując się w niezbędne składniki w firmie www.savpol.pl.

About Mariusz pisze...