Produkty używane w piekarniach

Gdyby nam przyszło zrobić listę zakupów niezbędnych do piekarni to z pewnością liczyłaby ona co najmniej kilkanaście pozycji. Produkty do piekarni to bowiem nie tylko mąka, woda i sól bez, których nie uda się upiec nawet jednego bochenka chleba. Trudno znaleźć piekarnię, która wypieka tylko jeden gatunek chleba, która nie piecze bułek i wypieków cukierniczych. Stąd konieczność zaopatrzenia piekarni w tłuszcze, dżemy, marmolady, kandyzowane lub suszone owoce.

W dobrej piekarni dwa typy mąki pszennej i żytniej to dzisiaj zbyt mało. Klienci na sklepowych półkach poszukują bowiem zdrowego pieczywa wypiekanego z dodatkiem mąki z amarantusa, czy orkiszowej. Przybywa także osób, które chcą jeść pieczywo ze zdrowymi dodatkami. Na zapleczu piekarni nie może więc zabraknąć różnych rodzajów zdrowych dodatków. Do pieczywa dodawane są ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane. Od lat jesteśmy także przyzwyczajeni do kupowania rogali lub obwarzanków posypanych makiem, a ostatnio także sezamem. Do chleba żytniego bardzo często piekarze dodają kminek, pojawia się także pieczywo z dodatkiem czosnku, czy suszonych śliwek. Wszystkie te dodatki sprawiają, że pieczywo jest coraz bardziej zdrowe,a jego smak jest coraz lepszy.

About Mariusz pisze...