Sztućce – co do czego? Kwestia widelca

Wydawało by się, że o widelcu nie można powiedzieć więcej ponad to, że obok łyżki i noża stanowi podstawowy element kompletu sztućców. I rzeczywiście większość z nas na co dzień korzysta z jednego typu widelca oraz ewentualnie małego widelczyka deserowego. Jeśli jednak raz na jakiś czas urządzamy w swoich domach uroczyste przyjęcia dla rodziny, przyjaciół i znajomych lub bywamy w eleganckich restauracjach warto mieć świadomość, że istnieje jeszcze kilka innych rodzajów widelca, spośród których każdy służy czemu innemu.

Widelec obiadowy

Mało kto wie, że widelce, z których przeważnie korzystamy w naszych domach to typowe widelce do przystawek. Klasyczne widelce obiadowe uznanych producentów, takich jak te, marki Hefra, mają bowiem długość około 19-20 centymetrów, z czego aż 6 cm to długość zębów – czterech, ostro zakończonych. Z kolei doskonale nam znane widelce do przystawek są zdecydowanie krótsze, a ich zęby nie tak ostre.

Widelec półmiskowy

Widelce półmiskowe wchodzą w skład sztućców serwingowych, co oznacza, że służą nakładaniu na własny talerz potraw znajdujących się na dużych półmiskach – mięs, wędlin, śledzi, rolmopsów. Widelce takie mają jedynie dwa bardzo ostre ząbki o niezbyt szerokim rozstawie.

Widelec do ryb

Na www.hefra.pl zauważyć możemy, że widelce do ryb w większości przypadków mają długość zbliżoną do widelców do przystawek, lecz tylko trzy zęby na zdecydowanie szerszej główce. Jako, ze mięso ryb jest miękkie i delikatne, nie muszą być zbyt ostre.

Widelec deserowy

A na koniec deser, czyli widelec deserowy. W naszym kraju wydaje się o tyle niezbędnym elementem nawet najbardziej standardowych zestawów sztućców, że najpopularniejszymi polskimi daniami na słodko wciąż pozostają różnego rodzaju ciasta. Stąd łatwiej je konsumować przy pomocy widelczyka aniżeli łyżeczki. Widelczyk deserowy zwykle mają trzy zęby i są zdecydowanie mniejsze od wymienionych powyżej.
Na koniec warto wspomnieć, że na wyjątkowo szykownych stołach pojawiają się również specjalne widelce do sardynek, ślimaków i skorupiaków, homarów oraz owoców.

About Mariusz pisze...