Zrealizuj marzenie o własnej restauracji!

 

Otwarcie własnej restauracji czy kawiarni to świetny sposób na własny biznes – szczególnie wtedy, kiedy mamy nietuzinkowy pomysł na konkretną kuchnię, dania i wystrój wnętrza. Bez względu jednak na to, co zamierzamy proponować naszym gościom koniecznie jest znalezienie odpowiedniego miejsca na lokal, skupienie się na ofercie oraz załatwienie wszelkich formalności. Od czego zacząć?

Znajdź miejsce dopasowane do potrzeb

Szukając idealnego miejsca na naszą restaurację nie kierujmy się teorią, że im bliżej centrum – tym lepiej. Jeśli uda nam się zachwycić gości naszą kuchnią przyjadą oni do nas nawet do innych dzielnic. Dodatkowo problemem w centrach dużych miast są czynsze, które niejednokrotnie zjadają większość zysków restauratorów. 

Warto także zadbać o dobrą stronę internetową, na której zamieścimy informacje nie tylko o naszej kuchni, ale również misji czy zespole. Na stronie powinno znajdować się nasze menu, aby potencjalni klienci mogli się z nim zawczasu zaznajomić. 

Zatrudnij doświadczonych pracowników!

Odpowiednia załoga w restauracji to podstawa – zadbaj o to, aby Twoi pracownicy posiadali odpowiednie doświadczenie i kwalifikacje: dotyczy to przede wszystkim kucharzy. Chcąc zbudować silny i zgrany zespół przede wszystkim zadbaj o odpowiednie umowy i godne zarobki – dzięki temu nie będziesz musiał szukać co jakiś czas kolejnych pracowników i tracić czas na ich przyuczanie.  

Zadbaj o to, aby działać zgodnie z przepisami

Decydując się na własną restaurację musimy być świadomi, jakie obowiązki narzuca na nas ustawa. Jednym z nich jest nakaz odpowiedniej utylizacji zużytych olejów jadalnych. W tej kwestii pomogą nam firmy takie jak trafinoil.pl, które nie tylko odbiorą od nas zużyty olej, ale także zaproponują dostarczenie świeżego produktu w wybranym przez nas terminie. Rozwiązanie to jest bardzo wygodne – nie powoduje ono przestoju w pracy kuchni, a tym samym: całej restauracji. 

About Mariusz pisze...